6 Tips om je puberende puber bij te benen

Je puber komt thuis van school met een bedrukkend gezicht.

Zwiept de schooltas in de gang, jas uit, schoenen uit en ploft op de bank. ‘Hoi..’, met de smartphone strak in de hand, kan er nog net vanaf.

Alarm bellen! Red flags! Direct op de

man afvragen ‘wat heb je?’ ‘hoe ging het?’ gaat hem niet worden. Bekend?

Belangrijk is dat je als ouder op de hoogte blijft en kunt inleven in de wereld van je puber.

6 Tips om je Puberende Puber bij te benen

1. Stel open vragen

De truuk is om vragen te stellen waarop ze geen ja of nee kunnen zeggen. Vraag bijvoorbeeld wat het leukste moment van de dag was.

2. Spreek aan met de juiste toon

Aanspreken op incorrect gedrag doen we wel. ‘Je hebt je kamer niet opgeruimd’, of ‘Nu ben je alweer te laat thuis’ is een deurensluiter en geeft geen ruimte. Spreek meer in de verwachting en gevolg toon als ‘Je bent te laat thuis, ik heb me uren lang ontzettend ongerust gemaakt en in de stress gezeten’. Hiermee geef je de kans de puber anders na te denken over zijn of haar acties.

3. De mening van je puber niet als aanval zien

Pubers vinden het geweldig om hun mening te geven. Ze hebben immers de wereld al in hun broekzak. Schiet niet direct in de stress want dat is puber eigen. Absorbeer tel tot 3, en probeer het gegeven argument te bespreken en om te buigen waarom het in de ‘echte’ wereld net even anders gaat.

4. Blijf altijd lachen met je puber

Praten met je puber is vaak serieus en soms stressvol. Juist om die momenten heen is het belangrijk om te blijven lachen, stoeien, woordspelingen, en een beetje provoceren mag best. Het is leuk en het haalt de scherpe kantjes er af.

5. Geef vertrouwen en wees betrouwbaar

Een puber wil graag vertrouwen hebben voordat ze het verdienen. Dit kan een hoop spanning geven. Laat blijken dat ze met alles bij je terecht kunnen, met elk verhaal en elke emotie. Schaadt dit nooit en verspeel je hand niet. Dit is de fundering voor een sterke relatie tussen ouder en puber.

6. Ken de socialmedia van vandaag

Snapchat, Whatsapp, Vine, Instagram, Facebook (minder bij de pubers), Twitter (minder bij de pubers), Periscope, SMS, Youtube, Skype en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit zijn allemaal kanalen wat onderling wordt gebruikt om te communiceren. Weet hoe het werkt en wat er mogelijk is. Waarschuw ook voor de risico’s. “Weet met wie je praat als je die persoon nog nooit hebt gezien want ze kunnen verkeerde bedoelingen hebben.”

Ten slotte

De puber zit in een sneltreinende achtbaan met twintig loopings, waarbij hormonen van links naar rechts gieren. Doet elke dag nieuwe fysieke, emotionele en trendgevoelige ervaringen op en moet tegelijkertijd voldoen aan de verwachting van de mede puber. Wat was dat een geweldige en spannende tijd, alleen begreep ik toen niet waarom mijn ouders zo lastig werden toen ik begon te puberen.

Deel deze post:
FacebookTwitterLinkedInEmail